Powered By Blogger

joi, 24 noiembrie 2011

De ce iubesc ROMANIA ?


Nu sunt nici macar suficient de inteligent incat sa gasesc un alt titlu_intrebare....asa ca o sa folosesc intrebarea celor de la PROTV,a campaniei lor..si cum blogul meu nu are mai mult de 5-6 cititori nu risc vreun proces in urma caruia sa mi se ceara drepturi de autor....asupra titlului evident...!

Revin la intrebarea cea mai la moda in aceasta perioada,chiar de ce o iubesc?
Pentru ca aici m-am nascut....din tarana asta si sper ca tot in tarana asta sa ma intorc atunci...cand mi-o sosi ceasu'.
Pentru ca aici am facut primii pasi si tot aici am mers la gradinita....am mers la scoala generala de la mine din Babenii_Buzaului....aici am primit cravata rosie de pionier.....am absolvit cele 8 clase primare....tara asta buna / rea asa cum e ea mi-a oferit posibilitatea sa invat.... si tot aici am absolvit si liceu'.....aici am cunoscut fiorii primei iubiri....''am pupat'' prima fata....mi-am facut prieteni....am iubit si am urat deopotriva si daca as mai pus vreodata sa aleg,tot aici as alege sa ma mai nasc inca odata !!!

Romania,este pentru mine ca o femeie complexa,nu completa....o urasti de moarte cand iti rupi masina prin gropile din soselele patriei....cand bizonii cu SUV-urile lor iti taie fata la fractiuni de milisecunda...... la limita infarctului...cand esti in trafic.....este tara populata de minunatii frustrati,care si atunci cand au absolut tot ce le trebuie,tot injura si isi scrasnesc dintii fara un motiv anume.....dar pe care o si iubesc pentru peisajele ei unice...pentru oamenii calzi si primitori....capabili sa iti puna totul pe masa,inclusiv sufletul si care te fac sa te simti ca si cum i-ai cunoaste de-o viata.

Scriitoarea britanica Olivia de Maniland scria in ''Trilogia Balcanica '':
'' Romania,este ca un copil mare si prost care a mostenit o imensa avere,este toata risipita pe fleacuri.
Stiti care este povestea pe care romanii insisi o spun despre ei?
Cand Dumnezeu a creat lumea,i-a dat cele mai frumoase peisaje,sol fertil,roditor,subsoluri bogate in toate zacamintele si minereurile posibile,munti minunati,campii manose,ape limpezi si cristaline,mare,munte,campie,deal,toate formele de relief imbinate armonios ca intr-un puzzle perfect....iar cand a realizat ce greseala facuse,ca sa reechilibreze balanta a populat-o cu cei mai ingrozitori oameni '' !!!!

Prietenul meu evreu Shoke,imi spunea o poveste asemanatoare despre noi,numai ca sub forma unui banc,a unei povesti:
Dumnezeu facea lumea si avea ca asistenti foarte multi ingeri,dupa ce a facut popoarele celelalte, a venit si randu' ROMANIEI si a inceput sa ii dea de toate,iar in final unu' din ingeri a observat nedreptatea si i-a zis;
''Pai ce ati facut sefu' nu vedeti ca aici ati pus de toate''?
La care Dumnezeu cica i-ar fi raspuns:
'' Ai rabdare sa vezi ce oameni trimit acolo'' !!!

La inceput ma afectau tachinarile lui.....mai tarziu,cunoscandu-i si pe ai lui si pe ceilalti care apartin altor popoare / natii sau minoritati de pe la noi....am incetat sa ma mai consum.
Noi , romanii nu suntem cu nimic nici mai buni nici mai rai decat altii ,poate mai inventivi....uneori,mai isteti in marea majoritate a timpului...dar astea sunt mai degraba defecte decat calitati.....le purtam cu noi ca pe o povara.
Tocmai lejeritatea noastra de a face uneori lucrurile mai usor decat altii ne impidica sa fim tenace,muncitori ,ordonati,disciplinati ca nemtii,cehii si celelalte popoare civilizate ale Europei.

Am lucrat la TORTOMAN cu evreii despre care se spune ca sunt oameni rai,nimic mai fals,ca inseala,eronat....sunt oameni extraordinar de corecti,de meticulosi de la care am invatat o multime de lucruri.
Am lucrat aproape 2 ani cu ei si am realizat ca nu sunt cu nimic mai grozavi in cresterea si explotarea vacilor de lapte,ca nici macar nu stiau atatea lucruri cate invatasem eu in 5 ani de Facultate de Zootehnie la Iasi.....dar mi-au aratat cu delicatete ,erorile pe care le facem eu,ca mare Manager General,cu studii.....de la israelieni am invatat ca a purta combinezon_salopeta si bocanci Red_Scorpions in picioare nu ma face mai putin inginer,sau manager ce eram eu,dar cu siguranta ma va ajuta sa nu scap nimic din ''Biblia Micilor Amanunte'' TPK,cum o numeau ei.
Azi dupa aproape 6 ani de la colaborarea cu ei,realizez ce norocos am fost ca i-am intalnit si ca am avut privilegiul sa invat de la ei.
Tot prietenii mei, evreii au un proverb:
'' Invatam toata viata si tot prosti murim '' !!!!

Iubesc ROMANIA pentru ca aici am cunoscut-o pe CAMELIA,jumatatea mea, care ma face sa ma simt un om implinit,aici s-au nascut si cresc fetele mele minunate Andreea-Bianca de 12 ani si Rebecca-Ioana de 1 an si 6 luni.
Iubesc Romania pentru ca printre alte regiuni are DOBROGEA ,acolo unde acum este casa mea si unde traiesc deopotriva si laolalta: machidoni,greci,tatari,turci,ardeleni,olteni,moldoveni,lipoveni,arabi....si multe alte nationalitati conlocuitoare...oameni care traiesc in buna pace ci intelegere,oameni care isi respecta obiceiurile unii altora.
Pentru mine Dobrogea ramane un model de convietuire interetnica,locul unde mi-am facut un rost,eu copilu' plecat de la sat,un pui de taran carpit in cur,plecat sa cucereasca lumea....si cu uimire am constat ca da lumea asta mi-a oferit uneori ocazia de a o cuceri.....s-a lasat cucerita de mine,dar succesul nu m-a dezumanizat,Slava Domnului !!!

De la colegul meu de birou Iancu_Iannis cum ii zic eu,machidon,am invatat ca pe langa icoanele la care trebuie sa ma inchin,mai presus de icoane trebuie sa ma inchin la chipul parintilor mei...nicaieri nu am intalnit un respect mai profund fata de bunici si parinti ca la ei la machidoni...de la el am invatat ca trebuie sa-mi pretuiesc si eu romanii mei si tot de la el am invatat ca nimic nu e imposibil...si mai ales de la el am invatat cum sa nu ma mai agit atat de tare.
Are el o vorba:
''Verisorule,traieste clipa ma,viata e scurta ''
sau '' Ma simt extraordinar''

De ce te iubesc ROMANIE?
Pentru ca doar aici pe teritoriul tau,trebuie sa ma lupt cu cei cu care lucrez sa le explic ca e bine sa procedam asa....adica sa nu lasam oamenii sarmani sa astepte sa ne terminam noi de baut cafeaua ci sa-i servim prompt pentru ca probabil au facut un efort financiar deosebit sa vina din satele lor pana la noi si probabil sunt lihniti de foame si deshidratati !!!
La replica lor '' si noi asteptam cand mergem la alte ghisee''...surad si le explic,ca de undeva trebuie sa porneasca schimbarea mentalitatii si daca verisoru Iannis zice ca suntem cea mai organizata regiune din tara si ca suntem primii....trebuie sa si demonstram asta !!!!
De ce-i iubesc pe romani?

Pentru ca numai ei sunt capabili de asemenea sacrificii,numai aici o mana de oameni se pot mobiliza si realiza munca unui numar dublu de oameni...cu incadrarea in termenele impuse !!!
Pentru ca sunt calzi si primitori...chiar daca delasatori si ignoranti in cea mai mare parte a timpului....pentru ca dupa ''las' ca merge si asa'' sau dupa ''treaca mearga'' daca le ajunge cutitu' la os....se pot mobiliza si pot muta din loc si muntii....desi mai intelept ar fi sa lasa muntii acolo la locu' lor.
Iubesc Romania si rumanii pentru muzica si poeziile ei,ale lor si pentru tot ceea ce a dat umanitatii mai frumos si mai stralucitor.
Romania este tara lui Brancusi,Eugen Ionescu(nu Ionesco),tara lui Vuia,Paulescu,Palade,Eminescu,Haricleea Darclee,Enescu,NADIA,.....si lista poate continua la nesfarsit.
Romania este casa mea si nu ma vad traind in alta parte.
Iubesc Romania si pentru ca aici avem mormintele strabunicilor,bunicilor si fratilor nostri si fara a incheia patetic.....din pamantul acesta m-am nascut si in pamantul acesta vreau sa ma ingroape...atunci cand imi va sosi ceasu' !!!!
Romania,TE IUBESC ,pur si simplu !!!!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu