Powered By Blogger

luni, 12 noiembrie 2012

Silvia.....sau SILVICA....,

Becky,verisoara ei cea mai mica...ii mai spune si SIVA....noi,am alintat-o in fel si chip...Silvia,Silvica.....maica-sa,Pavelina(Dumnezeu S-o Odihneasca-N Pace )..i-a zis TZITZI...nu stiu de unde....dar multi ani...asa i-a ramas numele.
Anii....au zburat ca vantul si ca gandul.....dar pentru mine...daca inchid ochii...totul pare atat de actual ca si cum ieri s-ar fi intamplat.
Maica-sa si Taica-su in perioada aceea,inca locuiau la noi la sat....ne uitam la meci jucau ROMANIA - IUGOSLAVIA,in Duminica aceea...pentru microbisti meciul de trista amintire in care iugoslavii ne-au batut la noi acasa pe 23 August cu 6-4 dupa ce noi ii invinsesem la Zagreb cu 2-0...si iugoslavii au mers mai departe la CM de fotbal din ARGENTINA,mi se pare.
Revin la noi acasa,la BABENI,urmaream meciul cu taica-su...mama doar ce se intorsese de la Rm.Sarat de la maternitate...l-a anuntat emotionata pe Fanica(asa ii zice mama lu' giner'su )....ca are o fata...nu mai retin ce greutate a avut si nici ce lungime...le consider detalii nesemnificative.
Au adus-o acasa.....am mers sa o vad....destul de zdravana si speriata...cu o privire care parca te implora sa o iei in brate...o privire rugatoare.
Pavelina,statea cu ea(pe atunci numai 3 luni avea voie mama langa copil,apoi la munca..in intrecerea socialista)....eu,cred ca eram in vacanta....ea,mica si neinteleasa plangea....moment in care Pavelina a lasat-o sa planga si a venit in camera in care eram noi...nu am rezistat mai mult de 2-3 minute sa o aud plangand si am mers in camera unde era.....am inceput sa-i vorbesc si s-a calmat ca prin minune....mi-a oferit un zambet cu care m-a cucerit pentru totdeauna....au urmat zile / luni si ani pe care si i-a petrecut numai alaturi de mine.
A mers la gradinita din sat...iar de la ora 12.00 mergeam si o luam cu mine in clasa,stateam singur in banca ...ceream permisiunea profesorului / profesoarei si statea si ea cu mine acolo in banca...cuminte si speriata de harmalaia pe care uneori o faceau colegii mei de scoala genereala.
Imi amintesc cu duiosie cand intr-o zi la ultima ora la Limba si Literatura Romana , ne preda Directoarea ,D-na Predescu,o femeie starsnica....a atipit si a cazut din banca cu capu de dusumea....in hohotele de ras ale colegilor si spre disperarea mea....pentru ca dintotdeauna....m-am temut pentru ea ca si cum ar fi fost copilul meu.....nu mi-am putut explica asta niciodata...pentru ca si eu la randu-mi nu eram decat ''un copil care avea in grija un alt copil''....nici acum nu '' m-am lecuit ''...fiecare suferinta a ei sau a celeilalte din Grecia (Florence)...este si problema sau suferinta mea...lucru pe care nu si-l pot explica cei din jurul nostru...celor... cu care ne-am aliat ca si rude...le e greu sa inteleaga oricat ar diseca...legatura indestructibila dintre noi...dintre mine ,sora mea Nela(Mama NEIA a tuturor nepoatelor)...si nepoatele noastre.
Explicatia este insa,simpla....acolo e ''mana si sufletul'' MAMEI MELE....care asa ne-a crescut ...sa nu ne dusmanim / invidiem intre noi....sa nu ne certam.....sa ne ajutam daca putem...si mai ales nu vrea sa ne stie suparati.
Anii au zburat,Silvia este azi o adevarata Domnisoara....'' nepoata mea favorita''...cum sustin cu o usoara urma de invidie celelalte nepoate ale mele....ori de cate ori ne intalnim...ne amintim de minunata perioada petrecuta in casa copilariei mele cu ea si Florence...mai putin cu Gabi...ea e mai mica...deja eram plecat la facultate cand ea era la Babeni...ne leaga o multime de amintiri...si nu m-au dezamagit niciodata,ele au stiut dintotdeauna ca indiferent de alegerile bune sau proaste....mai inspirate sau mai putin inspirate pe care le-au facut si le vor face...in mine au avut intotdeauna un aliat de nadejde...care le-a inteles...s-a bucurat pentru ele....a plans odata cu ele...si mai ales nu le-a judecat.
Am ramas pentru ele NENEA sau NENEITZU'  ...cum imi zice SIVA !!!
SILVICA,la aniversarea zilei de nastere iti doresc:
Sa fii fericita,
Sa nu te ocoleasca norocul,
Sa fii rasfatata de soarta si sa ti se implineasca toate VISURILE !!!

LA MULTI ANI,MINUNATI si FERICITI !!!!!!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu