Powered By Blogger

sâmbătă, 15 decembrie 2012

Paradoxuri ...


Tot ce putea fi mai bun inainte de 1989 era o paine albă, pufoasă şi eventual, caldă. Tot ceea ce putea fi mai rău era o pâine neagră, de secară/graham, de care lumea era satulă până peste cap.
Tot ceea ce poate fi mai rău, pentru sănătatea omului capitalist din anii 2000, e o franzelă pufoasă. Aceasta se transformă intr-o adevarată bombă dacă, Doamne pazeşte!, mai e si caldă. Tot ceea ce poate fi mai bun pentru românul capitalist post revolutionar e o pâine neagră, de secară/graham, pentru care lumea se bate la magazin.
In "epoca odioasă", oamenii erau gata să se calce in picioare pentru un litru de lapte cu grăsime, de la ţărani. Laptele de la ICIL era prelucrat şi nu avea deloc grăsime. Comuniştii erau injuraţi pentru că scoteau totul din el.
Mai cumpără cineva astăzi lapte cu mai mult de 1,5% grasime? Nu, pentru că face rău sănătăţii. Românii consumă cu cea mai mare plăcere laptele cel mai slab şi cel mai puţin gustos, atunci când nu preferă chiar laptele de soia.
Carnea cea mai bună (şi rară) era cea de porc, pe care o obtineai pe sub mână, de la măcelarie/abator, sau de la o rudă/cunoştinţă cu casa şi curte la ţară . Lumea se bătea pe şorici şi pe jumări şi era, in schimb, satulă de carnea de pui şi de peştele oceanic, din alimentara.
Mai nimeni nu se uită acum la carnea de porc. Puiul şi peştele, insă, da! Acestea sunt alimente uşoare cu care se traieşte bine.
Unul dintre motivele pentru care Ceauşescu era injurat era mult hulitul salamul cu soia din alimentara.
Astazi supermarketurile au rafturi special amenajate pt produsele din soia (lapte,iaurt,chiftele,snitele,etc...), care sunt un surogat al produselor naturale, dar care sunt considerate foarte sanatoase si hranitoare.
Un alt motiv pentru care Ceauşescu era injurat era faptul ca tăia curentul electric oamenilor.
Acum, intraga Românie stinge, benevol, lumina de Ziua Pamantului. Stăm pe intuneric si ne simtim ecologişti. Mai mult, ni se recomandă să facem, pe cât posibil, economie de energie electrică, să ţinem aprinse cât mai puţine becuri, să folosim becuri ecologice, cu consum mai mic. Nimic nu ni se pare mai firesc.
Regimul comunist era odios pentru că ne limita anumite libertăţi. De pildă, ne interzicea să corespondăm cu rudele sau cu prietenii din străinătate.
Acum, cei care lucrează in birourile corporatiilor nu mai pot coresponda cu nimeni. Yahoo Messenger-ul şi Yahoo Emailul sunt interzise, cel putin in timpul orelor de program. Iar programul nu ţine, ca pe vremuri, doar opt ore, in special dacă există o concurenţă intre departamente, cine depaşeşte primul norma de afaceri. Multi angajaţi susţin că aceste restricţii sunt fireşti.
E normal să li se interzică sa intreţină corespondenţe private, de ce să piardă ei preţiosul timp al marelui binefăcător corporatist?  Iar dacă managementul citeşte corespondenţa de serviciu a angajaţilor, cu atât mai bine: conducătorii au dreptul să ia măsuri pentru a asigura bunastarea perpetuă a firmei, pentru a depista elementele leneşe şi pentru a preintampina eventualele acte de sabotaj.
Omul comunist mănăcă, de voie, de nevoie, dietetic, insă tânjea după o mâncare gustoasă. Omul capitalist are la discreţie mâncarea gustoasă şi şi-o interzice. De ce?
Pentru ca ţine la siluetă şi urmează indicaţiile medicilor.
Din proprie vointa, romanul post-revolutionar isi bagă acum pe nas pâinea neagră, lapte degresat, produse din soia si pui leşinaţi, îşi opreste singur curentul, renunţă benevol la propriile drepturi, işi lasă corespondenţa la indemana  şefilor şi susţine sus şi tare că toate aceste lucruri sunt cât se poate de fireşti.
Ba mai mult, ca privaţiunile ii fac şi o mare placere!
Ce inseamna MANIPULAREA! ...
Multumesc tare mult,prietenului meu,GRATIAN....de la care am primit e-mail-ul
Constanta,15.Decembrie,2012 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu